خبرگزاری رویترز نیز گزارش داد« آژانس بینالمللی انرژی اتمی شواهد جدیدی از تلاشهای جمهوری اسلامی برای دستیابی به فنآوری نظامی-هستهای بهدست آورده است. در گزارش اخیر آژانس به موارد مختلف تحقیقات و طراحی سلاح هستهای اشاره شده است.
بر پایه تحقیقات آژانس، بسیاری از فعالیتهای ذکر شده که مربوط به گذشته است، ممکن است در گذشته ممکن است تا زمان حال نیز ادامه یافته باشد، با این حال در گزارش به تحقیق برای ساخت بمب هستهای اشاره کرده و چیزی از تولید و تمام شدن ساخت بمب در گزارش نیامده است.»
جزییات کامل گزارش جدید آژانش
طبق این گزارش، اطلاعات مورد اشاره از طریق ۳۵ کشور عضو آژانس، تحقیقات خود این سازمان، و همچنین اطلاعاتی که خود ایران ارائه داده، تامین شده است.
در این گزارش ادعا شده است: فعالیتهای نگرانکننده ایران تحت یک برنامه سازمانیافته قبل از پایان سال ۲۰۰۳ انجام شده و برخی از فعالیتها هنوز هم ممکن است در حال انجام باشد.
سیزده سند به این گزارش یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پیوست شده و بخش اطلاعات و تحقیقات آژانس آن را تهیه کرده تصاویری از تلاشها و پژوهشهای هستهای ایران را نشان میدهد.
این گزارش که در اختیار بیبیسی و آسوشیتدپرس قرار گرفته، ادعا میکند که ایران از کار بر روی پروژههای پژوهشی به سوی ساخت سلاح هستهای رسیده است.
آژانس در گزارش جدید مدعی شده است، اطلاعات حاکی است ایران روی طرح یک بمب اتمی، از جمله آزمایش قطعات آن کار کرده است.
در گزارش آمده است که به نظر می رسد ایران فعالیت های اتمی مرتبط با بمب را به عنوان بخشی از یک برنامه «ساختاری» پیش از سال ۲۰۰۳ انجام داده و ممکن است هنوز سرگرم پژوهش های مربوط به آن باشد.
گفته می شود، در اين گزارش نسبت به ابعاد «نظامی» فعاليت های هسته ای ايران به طور جدی ابراز نگرانی شده و تصريح شده است که اطلاعات موثقی در اختيار دارد که نشان می دهد ايران احتمالا بر روی توسعه سلاح هسته ای تحقيقاتی انجام داده است.
این گزارش میگوید برخی از فعالیتهای ایران در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ (۸۷ و ۸۸ شمسی) مایه «نگرانی ویژه» شده است.
آژانس گفته است هیچ استفاده دیگری برای این تحقیقات جز استفاده در تولید بمب هستهای سراغ ندارد.
همچنین در گزارش جدید آژانس عنوان شده است: تلاشهای بعضا موفق برای تامین مواد و تجهیزات مرتبط با تاسیسات هستهای یا دارای کاربرد دوگانه توسط افراد و نهادهای نظامی، تامین اطلاعات و مستندات تولید سلاحهای هستهای از طریق بازار سیاه هستهای، تلاشها برای پیشبرد روشهای اعلامنشده تولید مواد هستهای، کارکردن روی طراحی یک سلاح هستهای و از جمله آزمایشکردن اجزای چنین سلاحی.
از جمله در این گزارش گفته شده که ایران نوعی مدلسازی رایانهای انجام داده که صرفا به هسته اصلی کلاهک یک بمب اتمی مربوط است.
همچنین گفته شده که ایران از کار بر روی پروژههای پژوهشی، به سوی ساخت سلاح هستهای از جمله اتصالات کلاهک روی موشک شهاب ۳ رسیده است.
جنجال برانگیزترین بخش گزارش تازه آژانس
گزارش جدید آژانس، ضمیمهای ۱۲ صفحهای با عنوان «ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران» دارد که به گفته تحلیلگران، برخی از جزئیات آن تازه هستند.
بی بی سی گزارش داد: مهم ترین و جنجال برانگیزترین بخش گزارش تازه آژانس، ضمیمه ۱۲ صفحه ای آن است که با عنوان «ابعاد نظامی احتمالی برنامه اتمی ایران» منتشر می شود.، این نخستین بار است که آژانس در مورد نشانه هایی از "ابعاد نظامی احتمالی" در برنامه اتمی ایران، جزئیاتی تا این اندازه مفصل منتشر می کند.این ضمیمه سه بخش دارد.
در بخش اول ضمیمه، تاریخچه ای از تلاش های آژانس برای یافتن پاسخ سئوالات و ابهاماتی که در مورد اهداف و ماهیت جنبه های نگران کننده برنامه اتمی ایران ارائه شده است.
بخش دوم هم به منابع و اعتبار اطلاعات و چگونگی بررسی آنها توسط آژانس اختصاص دارد.
اما در بخش سوم، تحلیل آژانس از اطلاعات در دسترس و ارتباط آن با جنبه های نگران کننده برنامه اتمی ایران ارائه شده است.
در همین حال، به گفته برخی از دیپلماتها، با وجود آنكه الحاق ضميمهي مذكور به گزارش آمانو درباره ايران از سوي چين، روسيه و كشورهاي عضو جنبش غير متعهدها رد شده بود، يوكيا آمانو، تحت فشار برخي كشورها نسبت به انتشار اين ضميمه اقدام كرده است.
آژانس : تمام گزارش معتبر است
خبرگزاری فرانسه که نسخه ای از اين گزارش را در اختيار دارد به نقل از اين گزارش نوشته است: «آژانس نگرانی های جدی در خصوص ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته ای ايران دارد.»
يوکيا آمانو در گزارش خود آورده است: «پس از ارزيابی دقيق و انتقادی اطلاعات گسترده ای در اختيار آژانس است، آژانس اين اطلاعات را به طور کلی معتبر می داند.»
به گزارش خبرگزاری فرانسه مديرکل آژانس بين المللی انرژی اتمی در ادامه تصريح کرده است: «اين اطلاعات نشان می دهد که ايران فعاليت های مرتبط با توسعه يک وسيله انفجاری اتمی را انجام داده است»
در دهه گذشته کشورهای غربی درباره ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران ابراز تردید کردهاند اما این اولینبار است که آژانس نیز در مورد نشانههایی از «ابعاد نظامی احتمالی» در برنامه هستهای ایران چنین گزارشی منتشر کرده است.
در ادامه گزارش يوکيا آمانو آمده است:« اطلاعات همچنين نشان می دهد که اين فعاليت ها تحت يک برنامه سازمان يافته قبل از پايان سال ۲۰۰۳ انجام شده است، و برخی از فعاليت ها هنوز هم ممکن است در حال انجام باشد.»
مديرکل آژانس اضافه کرده است :«با توجه به نگرانی های مشخص شده در بالا، از ايران خواسته شده است به طور اساسی با آژانس تعامل کرده و بدون تاخير توضيحات لازم در اين زمينه را ارائه کند.»
خبرهای تکمیلی خبرگزاریها از گزارش
خبرگزاری آسوشيتدپرس نيز می گويد، يوکيا آمانو در تازه ترين گزارش خود به تشريح مجموع دانش آژانس در خصوص ابعاد احتمالی برنامه هسته ای ايران پرداخته است که شامل اين محور ها است:«تدارک مخفيانه تجهيزات و اطلاعات مربوط به طراحی مورد نياز برای چنين سلاحی؛ آزمايش مواد انفجاری قوی و توسعه چاشنی برای تنظيم کردن خرج هسته ای؛ طراحی کامپيوتری و مدل سازی هسته اصلی يک کلاهک هسته ای؛ انجام کارهای مقدماتی برای آزمايش سلاح های هسته ای، وتوسعه و کار بروی انتقال مواد بر روی کلاهک شهاب ۳.»
نماینده دائم ایران در آژانس: گزارش تکراری است
علی اصغر سلطانیه نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در ارزیابی خود از گزارش مدیرکل آژانس درباره برنامه هسته ای کشورمان و پیوست این گزارش گفت که پیوست این گزارش موضوع جدیدی نیست مگر تکرار ادعاهای سابق که در 117 صفحه پاسخ دقیق ایران بی اساس بودن آن را ثابت کرده است.
وی افزود: در عین حال مدیرکل علی رغم اعلام آمادگی رسمی ایران مبنی بر انجام مذاکرات و بررسی موارد به صورت کارشناسی، این مطالب را منتشر کرده است که نشان دهنده اقدامی غیر حرفه ای و سیاسی است که بی شک به اعتبار آژانس لطمه وارد کرده است.
روند بررسی گزارش در آژانس بین المللی انرژی اتمی
براساس روال کار آژانس بین المللی انرژی اتمی، گزارش مدیرکل 10روز تا یک هفته پیش از برگزاری نشست فصلی شورای حکام ، آماده و برای مطالعه در اختیار کشورهای عضو آژانس قرار می گیرد.نشست آینده شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در تاریخ 17و 18نوامبر (26 و 27 آبان) در مقر آژانس در وین برگزار خواهد شد.
اولین واکنش متحدین ایران
براساس آخرین خبرها از وین جنبش عدم تعهد، روسیه و چین نسبت به گزارش جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهایران منتقد بوده و این گزارش را موجب خدشهدار شدن فضای همکاری دانستهاند.
خبرگزاری مهر هم نوشت، رسانه های خارجی پیش از انتشار رسمی گزارش، هشدار روسیه درباره پیامدهای خطرناک گزارش ناعادلانه و جانبدارانه آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته ای صلح آمیز ایران خبر دادند. شبکه تلویزیونی العربیه در خبری اعلام کرد : روسیه هشدار داده است گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره ایران به منبع تنش تبدیل شده است.این شبکه افزود : روسیه خشم خود را از گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره ایران ابراز کرده است.
آخرین واکنش های قبل از انتشار رسمی گزارش
محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران در آستانه انتشار گزارش آقای آمانو به شدت از او انتقاد کرده بود، آقای احمدی نژاد صبح امروز در تهران گفته بود: "متأسفانه فردی را در رأس آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار دادهاند که نه تنها اختیاری از خود ندارد، بلکه قوانین آژانس را زیر پا می گذارد و فقط حرفهای آمریکا را تکرار می کند".
او آمانو را متهم کرد که در مورد فعالیت های اتمی ایران "گزارش های غیر واقعی" تهیه میکند.
ایران اتهامات آمریکا و سایر کشورهای غربی را در مورد نظامی بودن اهداف برنامه اتمی خود رد می کند و تأکید دارد که این برنامه را تنها با هدف تولید انرژی و کاربردهای علمی از جمله در زمینه پزشکی دنبال می کند.
ایران: نیازی به بمب اتم نداریم
پس از انتشار گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، بعضی گزارش ها و گمانه زنی ها در روزهای اخیر از افزایش احتمال برخورد نظامی با ایران توسط اسرائیل، آمریکا و بریتانیا حکایت داشته است اما در مقابل کارشناسان این حمله را بعید می دانند.
محمود احمدی نژاد، رئیس دولت ایران، هشدار داده است: ایران برای شکست دادن آمریکا « نیازی به بمب اتم ندارد، اگر آمریکا بخواهد در مقابل ملت ایران بایستد، به طور حتم از پاسخ ملت ایران پشیمان خواهد شد»
این در حالی است که آقای احمدی نژاد هفته گذشته در سخنانی که ظاهرا به قصد انتشار عمومی ایراد نشده بود، با لحنی کم سابقه نسبت به احتمال حمله نظامی علیه ایران هشدار داده بود.
به گزارش روزنامه ایران، روزنامه رسمی دولت، آقای احمدی نژاد گفته بود که ناتو خود را برای حمله به ایران آماده می کند و "اگر غفلت کنیم، ضربهای خواهیم خورد که تا ۵۰۰ سال نتوانیم بلند شویم".
گزارش جدید آژانس و حمله احتمالی به ایران
گزارش تازه آژانس هستهای درباره ابعاد احتمالی نظامی در برنامه هستهای ایران در حالی منتشر شده که در روزهای گذشته گمانزنیها درباره احتمال حمله نظامی به این کشور بالا گرفته است.
روزنامه گاردین خبر داده است که بریتانیا برای حمایت از آمریکا در حمله احتمالی مبتنی بر عملیات هوایی و دریایی به ایران برای مهار برنامه هستهای این کشور آماده میشود.
پیش از آن روزنامه هاآرتص در گزارشی نوشت که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و ایهود باراک، وزیر دفاع این کشور در حال تلاش برای متقاعدکردن همه اعضای کابینه برای حمله یکجانبه به تاسیسات اتمی ایران هستند.
اسرائیل یک روز پیش از انتشار این گزارش، یک موشک دوربرد را آزمایش کرد که میتواند کلاهک هستهای حمل کند.
فایل پی دی اف آخرین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد فعالیتهای هسته ای ایران
http://isis-online.org/uploads/isis-reports/documents/IAEA_Iran_8Nov2011.pdf
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 24,ژانویه,2025